ΠΟΛΗ - ΠΟΝΤΟΣ - ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2012

ΕΜΠΡΟΣ ΑΕΤΕ ΔΙΚΕΦΑΛΕ







Συμβολισμός
Ηλιακό έμβλημα. Το σύμβολο όλων των Ουράνιων θεών, ο ήλιος του μεσημεριού, η πνευματική αρχή, βασιλεία, ισχύς, ύψος, αντιπροσωπεύει την Πνευματική αρχή στον άνθρωπο, η οποία είναι ικανή να πετάει στα Ουράνια. Ο Ουράνιος θόλος είναι «κάτι τελείως διαφορετικό», από το ελάχιστο που αντιπροσωπεύει ο άνθρωπος και ο ζωτικός του χώρος. Η υπερβατικότητα του Ουρανού προέρχεται από την απλή, θα λέγαμε συνειδητοποίηση του ύψους του. το «πολύ ψηλό», γίνεται έτσι χαρακτηριστικό της θεότητας. Το ύψος σαν νόημα για τον άνθρωπο είναι ασύλληπτο. ανήκει δικαιωματικά σε υπεράνθρωπες δυνάμεις και υπάρξεις. Έτσι ο αετός, εξαιτίας της ικανότητάς του να υπερίπταται των νεφών και να ατενίζει κατ' ευθεία τον ήλιο, και αλάθητα το καθετί θεωρήθηκε Ουράνιο και Ηλιακό σύμβολο και βασιλιάς των πουλιών στον ουρανό, όπως το λιοντάρι στη γη. Επειδή ατενίζει τον Ήλιο, είναι σύμβολο του αγνού πνευματικού φωτός.

Ο δικέφαλος αετός θεωρείται κατεξοχήν Βυζαντινό σύμβολο και αντικατέστησε τον μονοκέφαλο
Στο έμβλημα του τάγματος του Κριναετού, ο δικέφαλος αετός συμβολίζει την Σοφία. Η δεξιά κεφαλή με το ράμφος κλειστό ατενίζει το φως και η αριστερή με το ράμφος ανοιχτό είναι έτοιμη να επιτεθεί σε κάθε δυσαρμονική επήρεια. Είναι το σύμβολο του μύστη που γνωρίζει να προφυλάσσεται αλλά και να αντλεί τις ουράνιες δυνάμεις.

Το σύμβολο του Δικεφάλου υιοθετούν και οι ιδρυτές της ομάδας μας το 1924 για να αποδείξουν τη καταγωγή, τις αξίες, την παλιά αίγλη και τον πολιτισμό που έφεραν από τους τόπους που ξεριζώθηκαν. Μπορούμε να πούμε συγκρίνοντας τις φωτογραφίες που παραθέτω στην αριστερή πλευρά του blog, ότι ο Δικέφαλος της Α.Ε.Κ είναι ένα μείγμα του Πατριαρχικού: μαύρη απεικόνιση με 2 κορώνες και του Βυζαντινού Πολεμικού του Βατάτζη: μαύρη απεικόνιση με το ξίφος της ισχύος και της κυριαρχίας από τη μια πλευρά και την υδρόγειο από την άλλη σύμβολο πνευματικότητας και πολιτισμού. Ο Αετός μας εκφράζει ταυτόχρονα και τον θρησκευτικό και τον πολεμικό Δικέφαλο της Ρωμιοσύνης.
Να προσθέσω ότι οι αυτοκρατορικοί βυζαντινοί αετοί αναπαρίστανται είτε με χρυσό είτε με πορφυρό χρώμα που συμβολίζουν τη δύναμη και τον πλούτο των κυβερνώντων. Με τον Βατάτζη ο Δικέφαλος γίνεται μαύρος (δηλαδή η σκιά του επίσημου) που συμβόλιζε τα κατώτερα πλατιά στρώματα, αυτά που ουσιαστικά ήταν η πηγή δύναμης της Βασιλικής Ισχύος. Αυτό είναι και το χρώμα το Μαύρο του Λαού που η ομάδα μας περήφανα φέρει σε κίτρινο φόντο. Γιατί όπως όλοι γνωρίζουν Α.Ε.Κ σημαίνει Προσφυγιά ξεριζωμένη.