ΠΟΛΗ - ΠΟΝΤΟΣ - ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Κυριακή 5 Μαΐου 2013

BOBBY SANDS

5 Μαίου 1981, ο 27χρονος Bobby Sands αφήνει τη τελευταία του πνοή μετά πολυήμερη απεργία πείνας στις φυλακές του Maze λίγα χιλιόμετρα έξω από το Μπέλφαστ. Τα περίφημα H-Blocks που ''φιλοξενούσαν'' τα παιδιά του IRA, τα παιδιά που δεν συμβιβάστηκαν με την βρετανική κατοχή.
Εκατοντάδες συλλήψεις ''εγκληματιών'', ''τρομοκρατών'' (έτσι ονομάζονται σύμφωνα με το θατσερικό λεξικό όσοι αγωνίζονται για την ανεξαρτησία) και φυλακίσεις στη Βόρειο Ιρλανδία στη δεκαετία 70 και στις  αρχές του 80.
Στις 30 Ιανουαρίου  του 1972 οι βρετανικές κατοχικές δυνάμεις ανοίγουν πυρ κατά της ειρηνικής πομπής διαδηλωτών Ιρλανδών για τα πολιτικά δικαιώματα στην πόλη  Derry.   Αιτία ;
Ηταν ''οπλισμένοι'' με τα άσπρα μαντηλάκια της πορείας. Θέλανε να πάψουν οι φυλετικές και πολιτικές διακρίσεις εναντίον τους. 18 αθώοι πέφτουν στο δρόμο από τις σφαίρες της ΑΥ της Βασίλισσας. Είναι η ματωμένη Κυριακή Bloody Sunday.
Ο Bobby είναι 18 χρονών όταν γίνεται μάρτυρας της Ματωμένης Κυριακής. Η αδούλωτη ψυχή του όπως και πολλών άλλων νέων παιδιών τους οδηγούν στις γραμμές του ΙRA.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ ΣΚΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΟ BELFAST ΣΤΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΤΟΥ 70

Συλλαμβάνεται το 1977. Αρνείται τη νομική σύσταση του τοπικού αγγλικού δικαστηρίου. Καταλήγει στην Her Majesty's Prison Maze στα The H Blocks or Long Kesh.

14 χρόνια η ποινή για τον Bobby Sands. Την 1η Μαρτίου του 1981 αρχίζει μαζί με άλλους απεργία πείνας. Ζητάνε να τους αναγνωρισθεί το στάτους του πολιτικού κρατούμενου ή του κρατούμενου πολέμου και όχι αυτό των κοινών εγκληματιών.
66 μέρες κρατά ο αγώνας του Bobby Το κορμί λυγίζει, τον αφήνει. Η ψυχή βγαίνει μια μέρα σαν τη σημερινή 5 Μαίου. Ο Bobby μπαίνει στο πάνθεο των ηρώων.
Η Ιρλανδία συγκλονίζεται αλλά η Θάτσερ που πρόσφατα έγινε δεκτή από τις πύλες της κολάσεως δηλώνει : ήταν το τελευταίο χαρτί τους, αναφερόμενη στον IRA.

100.000  λαού τον συνοδεύουν στις 7 Μαίου του 1981 στο τελευταίο του μεγάλο ταξίδι.

Ο Sands έφυγε αλλά Tiochfaidh àr là, θα έρθει η μέρα μας.
Η σπορά και τα παραδείγματα ζωής απλών ηρώων κάποτε θα ευδοκιμήσουν. Δεν μπορεί να έφυγαν άδικα.
ΘΑ ΕΡΘΕΙ Η ΜΕΡΑ ΜΑΣ