ΠΟΛΗ - ΠΟΝΤΟΣ - ΜΙΚΡΑΣΙΑ ΤΗΣ Α.Ε.Κ. ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ

Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ


24 Απριλίου 1941 λίγο πριν την είσοδο των γερμανών στην Αθήνα αφήνει την τελευταία του πνοή ο ευπατρίδης και πρώτος πρόεδρος της Α.Ε.Κ. Κωνσταντίνος Σπανούδης. Δεν θα άντεχε είχε πεί να τους δεί να καταλαμβάνουν και να υποδουλώνουν την Ελλάδα.
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1871, απόφοιτος της Μεγάλης του Γένους Σχολής, σπουδαγμένος στη Σορβώνη στις Πολιτικές Επιστήμες, συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου στο κίνημα της Εθνικής Αμύνης, κυνηγημένος από τους τούρκους, βουλευτής μετά με το κόμμα τών φιλελευθέρων ένας εκ των εμπνευστών και μετέπειτα πρόεδρος της μεγάλης Ιδέας, της μεγάλης μας αγάπης της ΑΕΚΑΡΑΣ μας. Άνθρωπος του πνεύματος και της τέχνης ασχολήθηκε με την πεζογραφία, την αρθρογραφία στην εφημερίδα Πρόοδος που εξέδιδε στην Πόλη, με την βυζαντινή τέχνη στη Ραβένα όπου σώζονται τα περίφημα ψηφιδωτά στο Σαν Απολινάρε. Άνθρωπος δραστήριος με τις αξίες του Βυζαντινού ελληνισμού που μεταλαμπάδευε όπου κι αν πήγαινε.
Διετέλεσε Πρόεδρος του Συλλόγου μας από το 1924 έως το 1932.

Μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα θυμήθηκε, με πρωτοβουλίες όμως της Βασιλικής Καραγιάννη, άξιο τέκνο ενός εκ των ιδρυτών του Δικεφάλου, του Παντελή Καραγιάννη να δώσει το όνομα της σπουδαίας αυτής προσωπικότητας στη πλατεία του σταθμού στα Κάτω Πατήσια.
Διηγείται η κυρα-Βασιλική:
Ηταν ένας στόχος ζωής για μένα. Ηθελα να βγάλω τον Σπανούδη από τη λήθη. Αυτόν το μεγάλο Ελληνα που αφιέρωσε τη ζωή του για να γίνει μια μεγάλη Ελλάδα και να διατηρήσουν τα δικαιώματά τους οι Ελληνες της Κωνσταντινούπολης. Ηταν το ελάχιστο που μπορούσα να κάνω» Αναφέρθηκε στις δυσκολίες, αλλά και στον επόμενο στόχο: «Ηταν μια σύνθετη διαδικασία. Πέρασα από επτά διαφορετικά διαμερισματικά συμβούλια. Τελικά το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δώσει το όνομά του σε αυτήν την πλατεία που συμβολίζει τις χαμένες πατρίδες και δεν απέχει πολύ από τη Ν. Φιλαδέλφεια. Επόμενος στόχος είναι να εγκρίνει ο δήμος, αφού λάβει γράμμα από την ΑΕΚ και την Ενωση Κωνσταντινουπολιτών, να διορθωθεί ο μεγάλος σταυρός στον τάφο του Σπανούδη και να γίνει μια προτομή στην πλατεία που θα φέρει το όνομά του».

ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΚΥΡΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΙ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΕΑ ΜΑΣ

Και σένα Κωνσταντίνε Σπανούδη σε ευχαριστούν εκατομμύρια Ενωσιτών ανά την οικουμένη για το υπέροχο δώρο που του έκανες, αυτή την Μεγάλη Ιδέα που λέγεται Α.Ε.Κ.!
Κάποιοι βέβαια, τώρα τελευταία, ανάξιοι των παρακαταθηκών που εσείς οι προγενέστεροι αφήσατε αμαύρωσαν την Ιδέα και το Σύμβολο του Συλλόγου μας.
Σου δίνουμε το λόγο μας εμείς οι απόγονοι των προσφύγων και τα εκατομμύρια πνευματικά παιδιά σου, ότι σύντομα οι Αξίες, οι Ιδέες και τα Σύμβολα θα επανέλθουν στη σωστή τους θέση.
ΑΘΑΝΑΤΟΣ